Spela Padel

Att spela padel är enkelt och kul, och det går snabbt att komma igång.

Vår Padelhall

På Ölltorps Industriområde hittar ni vår padelhall med tre dubbelbanor och en singelbana.

Våra padelbanor är av allra högsta kvalité och alla våra dubbelbanor är i panoramautförande som innebär att bakväggen består av enbart glaspartier för den optimala spelupplevelsen. Vanliga banor har bakväggar med ramkonstruktion mellan glaspartierna.

Bra belysning som inte bländar är en viktig del av spelupplevelsen. En vanlig padelbelysning på stolpe ger i regel ett ljusflöde mellan 132 000 – 192 000 lumen, och dessa är egentligen byggda för utomhusbruk.
Våra banor har takbelysning monterad längs med hela långsidorna och ger ett ljusflöde på 256 000 lumen på alla banor. Detta ger en jämn belysning som belyser hela banan utan att blända dig som spelare.

Hela taket är täckt med ett ljudabsorberande innertak och all golvyta runt padelbanorna är belagd med en ljudabsorberande specialmatta, allt för att ge dig den bästa spelupplevelsen.

Hos oss kan du även koppla av eller ladda upp i loungen, värma upp på cyklarna, byta om och duscha i fräscha omklädningsrum där du även hittar vår bastu.

Spelregler

Padel spelas nästan alltid i dubbel, alltså 2 mot 2.

Även singelspel förekommer där man spelar 1 mot 1 på en så kallad singelbana. Singelbanan är mindre än en vanlig padelbana, skillnaderna i mått är att singelbanan är 6×20 meter och en dubbelbana är 10×20 meter.

Spelarna ska ha godkända padelrack, med bandet som sitter i rackets ände fastspänt runt handleden.

Spelet

Under spelets gång får bollen endast studsa en gång på egen sida. Bollen får endast slås av en spelare, innan den går över till andra sidan. En spelare får slå bollen direkt på volley, efter studs i mark eller låta bollen studsa i marken och vägg innan slaget.

Serve

För att börja spelet görs en serve. Serven får endast slås underifrån eller i midjehöjd. När serven slås ska spelaren vara placerad bakom servelinjen, det vill säga den bakre linjen. Innan bollen slås tillbaka måste den studsa en gång i marken.

Serven ska spelas diagonalt över till motståndarens sida. Studsen måste först träffa i motståndarnas serveruta. Efter studs får bollen ha väggkontakt med glaset på motståndarens långsida och kortsida. Motståndaren får returnera bollen antingen innan eller efter väggkontakt, men den får endast studsa en gång i marken.

Om bollen slås direkt i vägg eller nät är det servefel. Bollen får inte ha kontakt med gallret efter studs. Två servemöjligheter ges. Serven görs om ifall bollen har kontakt med nätet och sedan golvet.

Poängräkning

Poängen räknas precis som i tennis, det vill säga 0, 15, 30, 40, game. Om båda lagen har fått 40 var så kallas det för “deuce”, även kallat “lika”. Nästa par som vinner bollen har “fördel”. Om de vinner även den bollen blir det gem. Om paret som har fördel förlorar bollen blir det deuce igen. Game blir det när ett lag vunnit två bollar i rad.

Det första laget att vinna totalt 6 gem vinner ett “set”. För att vinna ett set måste paret leda med minst 2 gem. Om paren skulle hamna på 5 gem vardera spelas ytterligare två gem. Om det skulle bli lika (6-6) efter dessa två ytterligare set, kommer det behöva avgöras i ett “tiebreak”. I ett tiebreak spelas det först till 7 vunna poäng. Även här måste laget vinna med minst två poäng.

Bollen förloras i padel om:
  • Bollen studsar två gånger på egen sida
  • Bollen slås i vägg innan golvkontakt
  • Bollen går i nät på egen sida
  • Ett dubbelslag görs
  • Bollen träffar dig eller din medspelare
  • Vid två servefel
  • Bollen slås på innan den går över nätet
  • Nätet rörs med kroppen eller med racket

Denna sammanställning ger en tillräcklig bra inblick i spelets regler för att kunna börja spela.
För mer avancerade utövare rekommenderas internationella padelförbundets (IPF) regelsammanställning samt regelverk för padel på svenska.